Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rusku vyšetrujú údajnú defraudáciu v okolí režiséra Serebrennikova

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa justičných zdrojov je režisér registrovaný ako svedok.

Moskva 23. mája (TASR) - Ruská polícia realizovala dnes domové prehliadky v Gogoľovom centre v Moskve, ako aj v bydlisku jeho šéfa, renomovaného režiséra Kirilla Serebrennikova. Stalo sa tak kvôli údajnej defraudácii 200 miliónov rubľov (v prepočte 3,1 milióna eur) režisérovou firmou v období rokov 2010-2014. Informoval o tom Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Samotný Serebrennikov, ktorého policajti predviedli na svoje oddelenie za účelom podania vysvetlenia, nie je podľa slov jeho právneho zástupcu Alexeja Fedjarova pre tlačovú agentúru Interfax ani podozrivým, ani obvineným v prípade, podľa justičných zdrojov je registrovaný ako svedok.

Ruská kultúrna obec sleduje dianie okolo Serebrennikova so znepokojením a viacerí umelci ho vnímajú ako formu nátlaku na neprispôsobivého a kritického režiséra, vyplýva z materiálu tlačovej agentúry DPA.

Serebrennikove filmové i divadelné opusy mu vyniesli nielen vo vlasti, ale aj v zahraničí status kultového režiséra, súčasne však i nevôľu časti mocných v Rusku - okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality.