Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku začala vznikať nová mnohonárodnostná jednotka NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Základ jednotky bude tvoriť rumunská brigáda zložená z približne 4000 vojakov, ktorým budú poskytovať podporu príslušníci ozbrojených síl ďalších deviatich členských štátov NATO.

Bukurešť 9. októbra (TASR) - NATO začalo dnes v Rumunsku budovať novú viacnárodnostnú jednotku, ktorej úlohou bude obrana východného krídla Severoatlantickej aliancie. Jednotka má tiež vytvárať protiváhu rastúcej vojenskej prítomnosti Ruska v Čiernom mori po jeho anexii Krymu v roku 2014. Informovala o tom agentúra Reuters.

Základ jednotky bude tvoriť rumunská brigáda zložená z približne 4000 vojakov, ktorým budú poskytovať podporu príslušníci ozbrojených síl ďalších deviatich členských štátov NATO. Tí zároveň doplnia 900-členný kontingent príslušníkov americkej armády, ktorí sú už na mieste.

Plány hovoria aj o ďalšom rozšírení vojenskej prítomnosti NATO v oblasti Čierneho mora o letecké a námorné sily, čo má zvýšiť jej bojaschopnosť.

"Naším cieľom je mier, nie vojny," uviedol na štvordňovom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Bukurešti rumunský prezident Klaus Iohannis.

"Nie sme pre Rusko hrozbou. Potrebujeme však viesť dialóg zo silnej obrannej a odradzujúcej pozície," dodal Iohannis pred odletom na vojenskú základňu Craiova na juhovýchode Rumunska, kde sa uvedená jednotka buduje.