Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Poľsku zadržali falzifikáty dlhopisov USA za sto miliónov dolárov

BeAgenti Ústredného protikorupčného úradu zatýkajú na neznámom mieste jedného z ôsmich podozrivých v súvislosti s účasťou na podvode s americkými dlhopismi , 18. marca 2012. Foto: TASR/AP Photo/Central Anti-Corruption Bureau

Medzi zatknutými je deväť Poliakov, dvaja Taliani, dvaja Ukrajinci a jedna Moldavka. V Lubline ich dnes vypočujú prokurátori, informovala agentúra AP.

Varšava 19. marca (TASR) - Poľské orgány zhabali falzifikáty amerických dlhopisov v hodnote 100 miliónov dolárov a v súvislosti s účasťou na tomto podvode zatkli ôsmich podozrivých.

Ústredný protikorupčný úrad dnes informoval, že podozrivých zatkli v nedeľu popoludní v oblasti Krakova a Lubline, na juhu a východe Poľska. Medzi zatknutými je deväť Poliakov, dvaja Taliani, dvaja Ukrajinci a jedna Moldavka. V Lubline ich dnes vypočujú prokurátori, informovala agentúra AP.

Hovorca úradu Jacek Dobrzyňski povedal, že podozrivých pri nedeľňajšej razii prekvapili. Hodnota falzifikátov je pre poľský protikorupčný úrad rekordným úlovkov.

Iné podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Pred mesiacom švajčiarske orgány na žiadosť talianskej prokuratúry skonfiškovali falzifikáty dlhopisov americkej vlády v hodnote asi šesť biliónov dolárov (vyše 4,5 bilióna eur), čo je vyše tretiny štátneho dlhu USA. Talianske orgány to oznámili 17. februára.