Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Poľsku pokračujú exhumácie telesných pozostatkov obetí zo Smolenska

Na archívnej snímke z 11. apríla 2010 vyšetrovatelia prehľadávajú vrak poľského prezidentského špeciálu na mieste nehody v Smolensku. Foto: TASR/AP

Poľskí experti objavili príbuznými avizované pochybenia ruskej strany, nie však v najdôležitejších otázkach.

Varšava 18. septembra (TASR) - Podozrenia, že telá obetí katastrofy poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku z apríla 2010 mohli byť zamenené, viedli dnes vo Varšave k exhumácii telesných pozostatkov ďalšej z nich, podpredsedníčky jednej nadácie Teresy Walewskej-Przyjalkowskej. Už v pondelok exhumovali v severopoľskom Gdansku telesné pozostatky niekdajšej poprednej predstaviteľky Solidarity Anny Walentynowiczovej.

Dnešnú exhumáciu sprevádzali zrážky medzi odporcami súčasnej poľskej vlády a príslušníkmi policajného zboru, ktorí jej dejisko, varšavský cintorín Na Starych Powazkach, zabezpečovali.

Viacerí z desiatok prítomných stúpencov opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) požadovali na transparentoch zverejnenie pravdy a dožadovali sa prístupu na cintorín s cieľom zabezpečiť "dohľad nad exhumáciou". V tom im policajti zabránili. Prítomní boli aj viacerí predstavitelia PiS, vrátane niekdajšej šéfky poľskej diplomacie Anny Fotygovej.

Celkove už exhumovali v Poľsku päť obetí smolenského leteckého nešťastia, pri ktorých aj poľskí experti objavili príbuznými avizované pochybenia ruskej strany, nie však v najdôležitejších otázkach.

Vrchná vojenská prokuratúra vo Varšave dnes informovala o rozhodnutí exhumovať z podobných dôvodov telesné pozostatky ďalších štyroch obetí nešťastia. Mená obetí síce hovorca inštitúcie plk. Ireneusz Szelag neprezradil, potvrdil však, že zainteresovaní pozostalí boli už o tom informovaní.