Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Paríži zadržali mladíkov, ktorí skandovali antisemitské heslá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viac než 180.000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochodoch proti antisemitizmu po celom Francúzsku.

Paríž 13. novembra (TASR) - Francúzske úrady v pondelok zadržali osem tínedžerov, ktorí v parížskom metre skandovali antisemitské heslá a udalosť nahrali na sociálne siete. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

K incidentu došlo ešte koncom októbra na frekventovanej linke 3, ktorá vedie centrom Paríža. Mladiství vo veku 13-17 rokov svojim správaním vyvolali nové obavy o nárast antisemitizmu vo Francúzsku v súvislosti s prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Osem tínedžerov, ktorí žijú v oblastiach mimo centra Paríža, práve vypočúva dopravná polícia, uviedol pre AFP nemenovaný zdroj. Podľa prokuratúry ich vyšetrujú pre podozrenie z ospravedlňovania teroru a vyvolávania rasovej nenávisti.

"Tento prípad je mimoriadne príznačný pre antisemitizmus, ktorý sa rozvinul od 7. októbra," povedal predseda Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF).

Vyjadril obavy, že za posledný mesiac sa medzi mladými ľuďmi v tejto otázke "prelomili hrádze". "Dúfame, že dôjde k prísnym postihom, ale že sa z toho vyvodí aj ponaučenie, pretože medzi mladou generáciou je s takýmto postojom skutočný problém," povedal pre televíziu BFM TV.

Vo Francúzsku žije najväčšia, približne polmiliónová židovská komunita v Európe. Od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra v krajine vzrástol počet antisemitských činov proti Židom. Odvtedy ich zaznamenali vyše vyše 1250.

Viac než 180.000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochodoch proti antisemitizmu po celom Francúzsku. V samotnom Paríži ich pritom na pochod prišlo 105.000.