Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Mexiku si pripomenuli 50. výročie masakry na študentských protestoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti sa vtedy zhromaždili v štvrti Tlatelolco v hlavnom meste Mexiko, aby vyjadrili nesúhlas s politikou vtedajšej vlády.

Mexiko 3. októbra (TASR) - Päťdesiate výročie masakry z roku 1968, ktorá si vyžiadala životy desiatok študentov, si v utorok pripomenuli v Mexiku, informovala agentúra DPA.

Študenti sa vtedy zhromaždili v štvrti Tlatelolco v hlavnom meste Mexiko, aby vyjadrili nesúhlas s politikou vtedajšej vlády.

Zhromaždení demonštranti požadovali, aby vláda rešpektovala ich právo na protest a zároveň prepustila politických väzňov. Úrady proti demonštrantom zasiahli streľbou.

Presný počet obetí stále nie je známy. Mexické úrady oznámili, že o život prišlo 37 ľudí. Americký Národný bezpečnostný archív (NSA) v roku 2006 vydal záznamy, ktoré potvrdili 44 obetí. Očití svedkovia však podľa stanice BBC tvrdia, že počet mŕtvych bol ešte vyšší.

Mexická vláda minulý týždeň podľa BBC označila masaker za "štátny zločin". Úrady priznali, že počas protestu využili ostreľovačov na strechách, aby spôsobili chaos a hrôzu. Mali tým pomôcť k vytvoreniu oficiálnej verzie interpretácie udalosti s cieľom kriminalizovať protest.

V centre hlavného mesta Mexiko sa v utorok uskutočnila spomienková slávnosť, na ktorej boli prítomní aj predstavitelia vlády. Na Mexickej národnej autonómnej univerzite (UNAM), ktorej študenti boli obeťami masakry v roku 1968, umiestnili nápis "Nikdy viac", píše DPA.