Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Los Angeles si pripomenuli genocídu Arménov, vyhlásenie dal aj Biden

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Los Angeles žije veľká arménska komunita, ktorá si genocídu pripomína už mnoho rokov.

Los Angeles 25. apríla (TASR) - Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom. Turecko je nástupníckym štátom Osmanskej ríše, ktorá bola strojcom hromadných deportácií a masakrov Arménov, pripomína AP. Ďalší protest sa konal pred konzulátom Azerbajdžanu.

V Los Angeles žije veľká arménska komunita, ktorá si genocídu pripomína už mnoho rokov.

Biely dom sa dlho vyhýbal použitiu slova "genocída" v súvislosti s osudom Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny pre obavy zo zhoršenia vzťahov s Tureckom. Súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden v roku 2021 ako prvý americký prezident označil tieto udalosti za genocídu.

Biden tento pojem opätovne použil v stredu vo vyhlásení, v ktorom taktiež uviedol, že tieto "ukrutnosti" sa pre Arménov začali 24. apríla 1915 zatýkaním intelektuálov a popredných osobností.

Turecko je dnes členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a obvinenia z genocídy Arménov popiera.