Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Londýne protestovali voči návrhu maďarského zákona proti imigrácii

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Foto: TASR/AP

Protest sa konal v pondelok večer pred sídlom maďarského veľvyslanectva.

Budapešť 6. februára (TASR) - Skupina aktivistov medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) protestovala v Londýne proti maďarskému vládnemu návrhu balíka zákonov na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, takzvanému zákonu "Stop Sorosovi".

Protest sa konal v pondelok večer pred sídlom maďarského veľvyslanectva. Koordinátorka londýnskeho centra AI zodpovedná za východnú Európu Ulrike Schmidtová pre agentúru MTI uviedla, že schválenie takéhoto návrhu by vážne ohrozilo, dokonca až znemožnilo fungovanie občianskych organizácií, ľudskoprávnych skupín a mimovládnych organizácií v Maďarsku.

Podľa jej vyjadrenia ide o organizácie, ktoré poskytujú pomoc najzraniteľnejším členom spoločnosti. Označila pritom za zarážajúce obvinenia, že maďarská pobočka AI a iné občianske združenia, medzi nimi Maďarský helsinský výbor, organizujú a podporujú ilegálne prisťahovalectvo. "Je evidentné, že to nie je pravda," zdôraznila Schmidtová.

Koordinátorka ďalej vyjadrila obavy z toho, že Maďarsko "démonizuje" utečencov. "Maďarsko, ako civilizovaná krajina, by mala podporovať mimovládne organizácie a nie im brániť v činnosti," konštatovala.

Maďarská vládna strana Fidesz chce maďarskému parlamentu predložiť návrh tohto zákona ešte pred 19. februárom, keď sa začne jarná schôdza parlamentu. Príprava návrhu ešte nebola oficiálne ukončená a je ho možné pripomienkovať na stránke vlády kormany.hu, v podstate je už ale celý text hotový.

Poslanec Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) István Hollik v nedeľu v mene bloku vládnych strán Fidesz-KDNP vyzval vládu, aby návrh zákona "Stop Sorosovi" predložila parlamentu čo najskôr, ešte vo februári. Americký finančník George Soros totiž podľa neho už rokuje za zatvorenými dverami s lídrami Európskej únie a Európsky parlament sa už zaoberá návrhom migračného balíka OSN.

Maďarská vláda chce podľa vlastných slov dosiahnuť, aby organizácie, ktoré sa zúčastňujú na organizovaní a podpore nelegálnej migrácie a ktoré majú zahraničné zdroje financovania, fungovali transparentnejšie. Preto prostredníctvom návrhu zákona iniciuje ich registráciu na dobrovoľnej báze, avšak v prípade nesplnenia takéhoto kroku by bolo možné voči nim uplatniť sankcie.

Zo zahraničnej finančnej podpory by takéto organizácie odvádzali poplatok vo výške 25 percent, pričom tieto finančné prostriedky chce vláda použiť na ochranu štátnych hraníc. Navrhovaný balík zákonov ráta aj s vyhosťovaním osôb, ktoré by podporovali a organizovali prisťahovalectvo.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach