Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii zadržali muža podozrivého z pokusu o atentát na expolitika

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Muž, identifikovaný ako Greg Oliver Higuera Marcano, bol hľadaný v súvislosti s minuloročným útokom na Aleja Vidala-Quadrasa, bývalého lídra španielskej Ľudovej strany (PP) v Katalánsku.

Bogota 18. januára (TASR) - Kolumbijská polícia zadržala Venezuelčana podozrivého z účasti na minuloročnom pokuse o atentát na spoluzakladateľa španielskej krajne pravicovej strany Vox.

Muž, identifikovaný ako Greg Oliver Higuera Marcano, bol hľadaný v súvislosti s minuloročným útokom na Aleja Vidala-Quadrasa, bývalého lídra španielskej Ľudovej strany (PP) v Katalánsku, ktorý sa stal spoluzakladateľom strany Vox.

Tento 78-ročný muž bol v novembri minulého roka v Madride postrelený do hlavy. Útok však prežil.

Kolumbijská polícia vo svojom vyhlásení z noci na štvrtok (SEČ) uviedla, že podľa španielskych vyšetrovateľov Venezuelčan poskytoval pri útoku na Vidala-Quadrasa logistickú podporu.

Imigrační úradníci Higueru "odhalili" v utorok, keď chcel vstúpiť na územie Kolumbie cez Medzinárodný most Simona Bolívara na hranici s Venezuelou.

V súčasnosti sa rokuje o možnostiach, ako predviesť Higueru pred súd v Španielsku, uvádza sa vo vyhlásení kolumbijskej polície.

Vidal-Quadras bol v 90. rokoch 20. storočia lídrom konzervatívnej PP v regióne Katalánsko na severovýchode Španielska. Neskôr sa stal poslancom Európskeho parlamentu a potom patril medzi zakladateľov strany Vox, z ktorej však krátko po jej vzniku odišiel.

V novembri minulého roka Španielsko oznámilo zadržanie troch osôb podozrivých z "pokusu o teroristický atentát" na Vidala-Quadrasa, ktorý má blízko k iránskej exilovej opozícii.

Samotný Vidal-Quadras sa pred časom vyjadril, že za pokusom o atentát je Irán.

Strelca, ktorého španielske orgány opísali ako Francúza tuniského pôvodu, sa nepodarilo chytiť.