Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Japonsku po silnom zemetrasení vydali varovanie pred cunami

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Otrasy nastali v prefektúre Išikawa na západnom pobreží hlavného ostrova Honšu. Budovy sa chveli aj v oblasti japonskej metropoly Tokio.

Tokio 1. januára (TASR) - Strednú časť Japonska zasiahlo v nedeľu silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Vydali po ňom varovanie pred prívalovými vlnami cunami v Japonskom mori. Prvé takéto vlny už pobrežie zasiahli, informuje TASR na základe správ agentúr AP, DPA a AFP.

Otrasy nastali na pobreží prefektúry Išikawa na západe hlavného ostrova Honšu, v oblasti následne došlo k ďalším zemetraseniam. Budovy sa chveli aj v oblasti japonskej metropoly Tokio. Správy o škodách alebo zranených sa zatiaľ neobjavili.

Japonský meteorologický úrad (JMA) vydal varovanie, podľa ktorého by časť pobrežia Japonského mora mohli zasiahnuť vlny s výškou do piatich metrov, a to do vzdialenosti 300 kilometrov od epicentra.

Verejnoprávna televízia NHK odvysielala výzvu, aby sa ľudia čo najrýchlejšie uchýlili do vyšších oblastí alebo vyšších budov v okolí. Cunami sa podľa správy môžu vyskytnúť opakovane. Vlnu s výškou 1,2 metra už potvrdili v meste Wadžima, z prefektúry Niigata hlásili 40-centimetrové cunami.

V oblasti sa nachádza aj jadrová elektráreň. Jej predádzkovateľ, spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) oznámila, že kontroluje prípadné problémy, zatiaľ však žiadne nezaznamenala.


Po sérii zemetrasení nehlásia problémy v jadrových elektrárňach



Po sérii zemetrasení v strednom Japonsku dosiaľ nehlásili žiadne abnormality v tamojších jadrových elektrárňach, oznámila v nedeľu vláda v Tokiu. V zasiahnutej oblasti medzitým uzavreli viaceré hlavné cesty a zastavili prevádzku rýchlovlakov. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a DPA.

Japonský meteorologický úrad (JMA) oznámil, že v oblasti západného pobrežia ostrova Honšu došlo k sérii celkovo 21 zemetrasení s magnitúdou vyššou ako 4,0. Nastali v priebehu 90 minút a najsilnejšie malo magnitúdu 7,6. Vydali po nich varovania pred cunami, prvé prívalové vlny do výšky 1,2 metra už na viacerých miestach potvrdili.

Verejnoprávna televízia NHK prerušila vysielanie a opakovane vyzývala ľudí, aby sa rýchlo presunuli do bezpečia vo vyššie položených oblastiach alebo budovách.

Pred cunami varovali aj ruské úrady. Výstrahu vydali pre západné pobrežie ostrova Sachalin, pričom mesto Vladivostok vyzvalo rybárov, aby sa "rýchlo vrátili na breh".

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo pri polostrove Noto v prefektúre Išikawa, hlavné otrasy nastali o 16.10 h miestneho času (8.10 h SEČ). Z regiónu hlásili výpadok elektriny pre 32.500 domácností. Japonské médiá tiež informovali o poškodených domoch .

"Bolo potvrdené, že v jadrovej elektrárni Šika (v Išikawe) ani iných elektrárňach sa dosiaľ nevyskytli abnormality," povedal hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši. Vláda podľa neho zriadila po zemetraseniach krízový štáb.

V nedeľu zaznamenané vlny cunami boli výrazne nižšie v porovnaní s katastrofou z marca 2011. Zemetrasenie s magnitúdou 9,0 vtedy vyvolalo vysokú vlnu, ktorá zdevastovala rozsiahle oblasti na severovýchode Japonska a vyžiadala si 20.000 obetí na životoch. V jadrovej elektrárni Fukušima 1 došlo v dôsledku vtedajšieho zemetrasenia a cunami k závažnej havárii.