Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Izraeli zadržali podozrivého z obchodu s orgánmi v Kosove

Ilustračné foto Foto: TASR

V obžalobe sa uvádza, že na klinike Medikus došlo v priebehu roka 2008 k najmenej 30 nelegálnym transplantáciám a odobratiam obličiek.

Priština 25. mája (TASR) - Podozrivého z obchodovania s orgánmi, ktorého úrady v Kosove hľadali už roky, zadržali v Izraeli, citoval dnes srbský server Novosti.rs špeciálneho prokurátora EÚ Jonathana Ratela.

"Získali sme informáciu, že Moše Harel bol zatknutý v Izraeli za obchodovanie s orgánmi a ďalšie s tým súvisiace trestné činy, a v súčasnosti čakáme na potvrdenie zo strany izraelských úradov," povedal Ratel pre francúzsku agentúru AFP.

Ak sa správa o Harelovom zatknutí potvrdí, pôjde o kľúčový moment v procese so siedmimi osobami, obvinenými z obchodovania s orgánmi a z nelegálnych transplantácií na klinike Medikus v Prištine v roku 2008.

Harela už zatkli v tom istom roku v Prištine, z Kosova však ušiel bezprostredne po tom, čo ho prepustili z väzby. Kosovské úrady na neho následne vydali medzinárodný zatykač, pripomenuli Novosti.

V obžalobe sa uvádza, že na klinike Medikus došlo v priebehu roka 2008 k najmenej 30 nelegálnym transplantáciám a odobratiam obličiek. V prípade darcov išlo o občanov z chudobných východoeurópskych či stredoázijských krajín, ktorým za orgány sľúbili 15.000 eur. Harel mal byť podľa prokuratúry "mozgom" siete, ktorá vyhľadávala darcov i príjemcov orgánov.

Medzi siedmimi podozrivými je aj bývalý funkcionár kosovského ministerstva zdravotníctva Ilir Recaj, známy prištinský urológ Lufti Dervishi a turecký lekár Yusuf Sönmez, ktorého obžalovali v jeho rodnej krajine.

Kosovskú kliniku prehľadala polícia v roku 2008 po tom, ako jeden občan Turecka skolaboval na prištinskom letisku, kým čakal na lietadlo do Istanbulu. Prišlo mu nevoľno po tom, čo mu bola odobratá oblička.