Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V irackom Kurdistane zadržali Baghdádího pobočníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chalíl vyrábal pre IS bomby a Baghdádí ho poveroval rôznymi veľkými operáciami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bagdad 17. mája (TASR) - Kurdská regionálna bezpečnostná rada v piatok oznámila zadržanie blízkeho spolupracovníka vodcu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, ktorý prišiel o život v roku 2019. Informovala o tom agentúra AFP, z ktorej čerpala TASR.

Sukrát Chalíl bol známy ako Baghdádího dôverník. Po piatich rokoch strávených v Turecku sa Chalíl vrátil do Kurdistanu s falošným pasom a bol rýchlo zadržaný, uvádza sa vo vyhlásení kurdských úradov.

Chalíl vyrábal pre IS bomby a Baghdádí ho poveroval rôznymi veľkými operáciami. V roku 2014 bol pri obsadzovaní irackého mesta Mosul a zapojil sa do mnohých bojov proti irackým jednotkám a kurdským polovojenským oddielom péšmarga.

Baghdádí zabil seba a svoje tri deti, keď v októbri 2019 počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek aktivoval výbušniny, ktoré mal pri sebe. Operácia sa odohrala pri dedine Báríšá v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii. Baghdádího identitu potvrdili aj genetické vyšetrenia. Jeho smrť neskôr oznámil aj IS.