Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V hromadnom procese s členmi Boko Haram padli prvé rozsudky

Na nedatovanej videosnímke vydanej z 14. augusta 2016 vojak Boko Haram stojí pred skupinkou unesených nigérijských školáčok na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Nigérijský minister informácií spresnil, že zmienených 45 ľudí bolo odsúdených na tresty väzenia v rozpätí od troch do 31 rokov. Ďalších 468 podozrivých bolo prepustených.

Lagos 14. októbra (TASR) - V rámci doposiaľ najväčšieho hromadného súdneho procesu s organizáciou Boko Haram odsúdil nigérijský súd prvých 45 členov tejto islamistickej teroristickej skupiny, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Pojednávanie za zatvorenými dvermi však vzbudzuje obavy ľudskoprávnych skupín, či proces s dovedna 1669 osobami bude naozaj spravodlivý a férový. Celý súd sa začal tento týždeň vo vojenských kasárňach na severe Nigérie.

Nigérijský minister informácií spresnil, že zmienených 45 ľudí bolo odsúdených na tresty väzenia v rozpätí od troch do 31 rokov. Ďalších 468 podozrivých bolo prepustených - súd však nariadil, že sa musia podrobiť deradikalizačnému programu.

Boko Haram predstavuje vážnu hrozbu pre severovýchod Nigérie, pričom útoky podniká aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune, teda v oblasti Čadského jazera. Cieľom týchto džihádistov je presadiť prísnu podobu islamského práva šaría. Názov Boko Haram znamená v preklade "západné vzdelanie je hriech" alebo "západné učenie je rúhanie".

Od roku 2009 zahynulo rukou sunnitských fundamentalistov z Boko Haram približne 20.000 ľudí. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov súvisiace násilnosti vyhnali z domovov okolo 2,5 milióna ľudí.