Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Holandsku súdia 7 seniorov za podnecovanie k právu na samovraždu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vlani v júli bol ďalší člen Družstva poslednej vôle, Alex S., uväznený na 3,5 roka za distribúciu prášku, ktorý bol použitý pri najmenej 10 samovraždách.

Brusel/Amsterdam 8. apríla (TASR) - Sedem holandských seniorov "bojujúcich za právo zomrieť" vo veku nad 70 rokov sa v pondelok postaví pred súd v meste Arnhem - kvôli obvineniam, že podnecovali ľudí, aby sa nebáli použiť takzvaný "samovražedný prášok" s cieľom ukončiť svoje životy. Na základe správy portálu DutchNews.nl o tom informuje spravodajca TASR.

Podľa údajov DutchNews.nl niektorí zo siedmich obvinených sú členmi skupiny známej pod názvom Družstvo poslednej vôle, ktorá verí, že každý človek má právo ukončiť svoj život v čase, ktorý si sám zvolí. Skupina už dlhší čas vedie kampaň za legalizáciu pilulky na ukončenie života.

Prokuratúra siedmich zadržaných obvinila z členstva v zločineckej organizácii kvôli štruktúrovanému spôsobu, akým sa venovali distribúcii koktailu rôznych drog, ktoré tvoria prášok v obžalobe označený ako "látka X".

Všetci siedmi mali podľa obžaloby svoju vlastnú úlohu v rámci organizácie, ktorá pripravovala stretnutia v domoch starších ľudí s cieľom poskytnúť im informácie o "práve na smrť".

Prokuratúra však tvrdí, že obžalovaní zašli ďalej ako len k poskytovaniu informácií, čo samo o sebe nie je nezákonné, a niektorým záujemcom dodali nemenovanú chemickú zmes, používanú v chemickom priemysle, po požití ktorej môže trvať až 40 hodín, kým osoba, ktorá ju užije, zomrie.

Predaj tohto prášku sám o sebe nie je trestným činom, pokiaľ účelom predaja nie je pomôcť niekomu vziať si život.

Podľa holandského práva je nezákonné pomáhať niekomu zomrieť, pokiaľ sa tak nedeje v súlade s platnou legislatívou o eutanázii, ktorá si vyžaduje prísne lekárske posudky a lekársku asistenciu.

Vlani v júli bol ďalší člen Družstva poslednej vôle, Alex S., uväznený na 3,5 roka za distribúciu prášku, ktorý bol použitý pri najmenej 10 samovraždách.

Medzitým skupina ľudí, ktorých príbuzní prišli o život užitím samovražedného prášku, vyzvala úrady na zákaz látky X a zvažuje aj právne kroky proti vláde, ak nezaistí jej zákaz.

Na tento problém upozornila aj na nadácia Ximena’s Vlinder, zameraná na prevenciu pred samovraždami, ktorá funguje od roku 2013 a má približne 30.000 členov. Väčšina z nich do nadácie vstúpila po tom, ako Družstvo poslednej vôle zverejnilo možnosti užitia látky X.

Predseda nadácie Randy Knol v rozhovore pre holandské noviny Parool uviedol, že štát je čiastočne zodpovedný za smrť ľudí zabitých látkou X, lebo vláda nekonala oveľa skôr a nezakázala jej použitie v potravinárskom priemysle.

"Do roku 2017 nebola táto zlúčenina známa ako samovražedná látka, ale po tom, ako ju začalo propagovať Družstvo poslednej vôle, sa z toho stal celosvetový problém," povedal Knol pre Parool.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)