Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V ČR sa konajú protesty proti Zemanovým útokom na novinárov

Úradujúci český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/Marko Erd

Český prezident vo svojom inauguračnom prejave útočil predovšetkým na Českú televíziu a na novinárov z vydavateľstva Economia, ktoré vlastní podnikateľ Zdeněk Bakala.

Praha 14. marca (TASR) - Tisíce ľudí sa v stredu od 19.00 h zúčastňujú demonštrácií v Prahe na Václavskom námestí i ďalších českých mestách. Chcú tak vyjadriť nesúhlas s útokmi prezidenta Miloša Zemana na novinárov, predovšetkým tých z verejnoprávnej Českej televízie, ktorých objektivitu Zeman kritizoval minulý týždeň vo svojom inauguračnom prejave. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Útok prezidenta Miloša Zemana na médiá a slobodu slova v našej krajine, ktorého sa dopustil vo svojom inauguračnom prejave, znovu potvrdil dlhodobý nebezpečný nenávistný útok na novinárov, ktorí poskytujú verejnosti nezávislé a pluralitné pohľady na našu politiku a spoločnosť. Zdá sa, že prezident a jeho spojenci chcú určovať, čo je pravda a čo lož a neznesú kritický názor," uvádzajú podľa Noviniek organizátori dôvod protestov.

Český prezident vo svojom inauguračnom prejave útočil predovšetkým na Českú televíziu a na novinárov z vydavateľstva Economia, ktoré vlastní podnikateľ Zdeněk Bakala.

V súvislosti s útokmi politikov na novinárov si organizátori protestov pripomínajú i vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Tento trend považujeme aj s ohľadom na nedávne udalosti na Slovensku za nebezpečný a vyjadrenia za neospravedlniteľné. Sme pripravení brániť novinársku obec," odkazuje na Facebooku Zemanovi skupina AUVA, ktorá demonštrácie organizuje. Je podľa nej potrebné zachovať slobodu a pluralitu názorov.

Protesty v Prahe sa konajú súbežne s oslavou inaugurácie prezidenta na Pražskom hrade, na ktorú organizátori pozvali približne 1000 prominentných hostí.