Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Česku odsúdený, v JAR slobodný človek, Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Foto: TASR/AP

R. Krejčířa uznali na sklonku mája v ČR vinným z vytunelovania spoločnosti Technology Leasing, z ktorej mal vedno so spoločníkmi vyviesť v roku 2002 finančné prostriedky v objeme 108 miliónov Kč.

Pretória 9 októbra (TASR) - Juhoafrická polícia ukončila trestné stíhanie českého podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa v súvislosti s vlaňajšou ozbrojenou lúpežou v Pretórii a stiahla aj obvinenia v kauze v prípade dvoch ďalších mužov, Informáciu priniesol dnes internetový portál iDNES.cz.

Dnešné rokovanie súdu bolo podľa juhoafrických médií len formalitou, trvalo iba niekoľko minút. Prokuratúra totiž dospela k názoru, že pre obžalobu už nejestvujú dôvody, čo znamená, že Krejčíř už v JAR nečelí žiadnemu obvineniu z trestnej činnosti.

Tak Krejčíř, ako aj dvaja spoluobvinení boli s verdiktom juhoafrickej justície viditeľne spokojní.

Trojicu, vrátane podnikateľa, o ktorého vydanie usiluje ČR už dlhší čas, zadržali vo februári kvôli ozbrojenej lúpeži v obchode s elektronikou, ku ktorej došlo v októbri 2011.

Radovana Krejčířa uznali na sklonku mája v ČR definitívne vinným z vytunelovania spoločnosti Technology Leasing, z ktorej mal vedno so spoločníkmi vyviesť v roku 2002 finančné prostriedky v objeme 108 miliónov Kč. Vrchný súd síce zrušil pôvodný rozsudok, avšak tresty ponechal, čo v Krejčířovom prípade znamená úhrnný trest ôsmich rokov odňatia slobody nepodmienečne. Už skôr bol totiž právoplatne odsúdený za daňové delikty a podvod s akciami otrokovickej teplárne.