Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Budapešti protestovali proti prezidentovi Pálovi Schmittovi

Prezident Maďarskej republiky Pál Schmitt Foto: TASR/Vladimír Benko

Heslá ako "Pál Schmitt, baľ sa!" či "Odstúpiť" vykrikovali demonštranti počas protestnej akcie. Žiadali odstúpenie prezidenta kvôli plagiátorstvu. Schmitt však už vyhlásil, že odstúpiť nemieni.

Budapešť 31. marca (TASR) – Približne tisíc demonštrantov skandovalo dnes v Budapešti heslá "Pál Schmitt, baľ sa!" a "Odstúpiť!". Dav sprevádzaný policajtmi pochodoval od Deákovho námestia cez Alžbetin most až k budínskemu sídlu prezidenta v Sándorovom paláci. Zhromaždenie sa skončilo pred 18.00 h bez incidentov.

Protestnú akciu zvolali aktivisti prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Medzi organizátormi bol aj Lörinc Tálos - jeden zo zadržaných, ktorý v piatok večer na protest proti tomu, že Schmitt neodstúpil, so skupinou protestujúcich blokoval dopravu na Moste slobody. Polícia odviedla na policajnú stanicu celkovo piatich ľudí a pustila ich až dnes.

Tálos pre TASR uviedol, že protestujú proti tomu, že Pál Schmitt je ešte stále prezidentom po tom, čo definitívne vysvitlo, že doktorský titul získal podvodom."Titul mu už aj vzali,"zdôraznil.



Zhromaždenie pri prezidentskom paláci sa skončilo po vyše hodine bez incidentov. K protestu sa pridali demonštranti, ktorí postavili v piatok stany pred palácom, ďalej politici opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) a niekoľko socialistov.

Prezident Pál Schmitt, ktorému vo štvrtok odňala univerzita titul kvôli plagiátorstvu, v piatok večer v maďarskej verejnoprávnej televízii vyhlásil, že neodstupuje z funkcie prezidenta. "Trvám na svojej pravde, dizertačnú prácu som urobil poctivo," vyhlásil.

VIDEO:Demonštrácia proti maďarskému prezidentovi v Budapešti



Tu bude player