Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Premiérka Mayová: V Británii by sa mali 8. júna konať predčasné voľby

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Vo svojom neočakávanom vystúpení Mayová obvinila parlamentnú opozíciu zloženú z labouristov, liberálnych demokratov a škótskych nacionalistov z politikárčenia, ako aj zo snahy spomaľovať brexit.

Londýn 18. apríla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes pred svojím oficiálnym sídlom na londýnskej Downing Street oznámila, že v Británii by sa mali 8. júna konať predčasné voľby. Informovala o tom agentúra DPA.

Mayová v stredu požiada parlament, aby o jej návrhu hlasoval. Podľa volebného zákona z roku 2011 však parlament musí premiérkin návrh odsúhlasiť dvojtretinovou väčšinou, na čo bude potrebovať podporu opozície. Riadne parlamentné voľby by sa totiž v Británii mali konať až v roku 2020.

Vo svojom neočakávanom vystúpení Mayová obvinila parlamentnú opozíciu zloženú z labouristov, liberálnych demokratov a škótskych nacionalistov z "politikárčenia", ako aj zo snahy spomaľovať proces vystúpenia Británie z EÚ.

"Jediným spôsobom, ako zaručiť istotu a bezpečnosť aj v nadchádzajúcich rokoch, je vypísanie týchto (predčasných) volieb. Ak všeobecné voľby nevypíšeme hneď, ich politikárčenie bude pokračovať. Budeme si môcť vybrať medzi silnou a stabilnou vládou... alebo slabou koaličnou vládou zloženou z labouristov a liberálnych demokratov," povedala dnes na Downing Street britská premiérka.

Podľa Mayovej rozpory v parlamente ju donútili zmeniť názor na konanie predčasných volieb aj napriek tomu, že od svojho nástupu do funkcie v júli 2016 opakovane vyhlasovala, že predčasné voľby nevypíše.

Vodca Labouristickej strany Jeremy Corbyn už vyhlásil, že Mayovej rozhodnutie vypísať predčasné voľby podporí.

Zvýši sa neistota a oslabí sa ekonomika?


Predčasné voľby v Británii, ktoré prekvapivo ohlásila premiérka Theresa Mayová, môžu ešte viac zvýšiť neistotu. Myslí si to popredný nemecký ekonóm a šéf inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Marcel Fratzscher.

"Predčasné voľby sú pre premiérku Mayovú riskantnou hrou," uviedol Fratzscher. Voľby môžu oslabiť jej pozíciu a spôsobiť nárast politickej neistoty namiesto stability.

Mayová dnes prekvapivo oznámila, že 8. júna by sa mali konať predčasné voľby. V stredu (19. 4.) by o tom mali rozhodnúť poslanci. Premiérka odôvodnila tento krok tým, že parlament je nejednotný v otázke plánovaného vystúpenia krajiny z Európskej únie (EÚ). Zároveň však zdôraznila, že brexit sa nedá zobrať späť.

Fratzscher predpokladá, že predčasné voľby spôsobia výrazné spomalenie rokovaní o brexite a že neposilnia, ale naopak, oslabia pozíciu Británie voči EÚ. "Mayovej rozhodnutie považujem za politickú stratégiu, ktorá má z cesty odstrániť interných konkurentov," myslí si Fratzscher. "Voľby aj ekonomicky povedú ku zvýšenej neistote, čím oslabia hospodárstvo."