Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V brazílskej väznici odsúdení vyrábajú bicyklovaním elektrinu

Ronaldo da Silva (vľavo) Foto: TASR

Vyrobená elektrická energia zásobuje desať pouličných lámp na promenáde pri miestnej rieke. Za každé tri dni bicyklovania sa väzňovi odpočíta z jeho trestu jeden deň.

Brazília 11. júla (TASR) - Neobvyklý program na prevýchovu väzňov vymysleli vo väzenskom ústave na východe Brazílie.

Odsúdeným ponúkli bicyklovanie na stacionárnych bicykloch vyrábajúcich elektrickú energiu, čím si zároveň znížia dĺžku trestu. Informovala o tom agentúra AP.

Autor myšlienky - sudca José Enrique Mallmann, uviedol, že ho inšpirovala správa z internetu o tom, ako dokážu stacionárne bicykle v amerických telocvičniach vyrábať elektrinu.

Program trvá vo väzení v meste Santa Rita do Sapucai dva mesiace a zapojilo sa doň osem väzňov. Väzenie však má zatiaľ k dispozícii štyri špeciálne bicykle.



Podľa podmienok programu väzni takto "pracujú" tri dni týždenne po osem hodín. Vyrobená elektrická energia zásobuje desať pouličných lámp na promenáde pri miestnej rieke. Za každé tri dni bicyklovania sa väzňovi odpočíta z jeho trestu jeden deň.

"Zvykli sme tráviť celý deň zavretí v celách, slnko sme videli len dve hodiny denne," uviedol 38-ročný väzeň Ronaldo da Silva, odsúdený na päť a pol roka za vylúpenie pekárne. "Teraz sme vonku na čerstvom vzduchu, vyrábajúc elektrinu pre mesto a súčasne sa približujúc k slobode."

Celkom si vo väzení odpykáva trest 133 ľudí, ktorí sedia za rôzne zločiny od drobnej krádeže po vraždu.

Väzeň oddychuje pri stacionárnom bicykli vyrábajúcom elektrickú energiu vo väzenskom ústave vo východobrazílskom meste Santa Rita do Sapucai 6. júla 2012.
Foto: TASR/AP Photo