Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bonne demonštrovali proti antisemitizmu a postupu policajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muži zákona si totiž v uplynulom týždni najskôr zamenili obeť s útočníkom a izraelského profesora pri pokuse dostať ho pod kontrolu zmlátili.

Bonn 19. júla (TASR) - Okolo 600 ľudí demonštrovalo vo štvrtok v západonemeckom Bonne proti antisemitsky motivovanému útoku na profesora filozofie, rodáka z Izraela, ktorý pôsobí v USA, Jicchaka Jochanana Melameda, ako aj proti postupu príslušníkov tamojšej polície. Muži zákona si totiž v uplynulom týždni krátko po útoku najskôr zamenili obeť s útočníkom a profesora pri pokuse dostať ho pod kontrolu zmlátili.

Napriek faktu, že útočník je medzičasom vo väzbe, organizátori protestu posunuli pôvodne na november plánovaný Deň jarmuliek na štvrtok a mnohí z účastníkov protestnej akcie tak mali na hlavách túto pokrývku charakterizujúcu vyznávačov judaizmu, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

Nechýbali transparenty s nápismi "Proti akémukoľvek antisemitizmu" alebo "Židovský život v Nemecku vítaný".

Primátor Bonnu Ashok Sridharan netajil, že udalosti uplynulého týždňa sú pre mesto zahanbujúce, pričom požadoval úplné objasnenie postupu policajtov. Štyria príslušníci policajného zboru čelia aktuálne vyšetrovanie pre podozrenie z ublíženia na zdraví a pokusu o marenie trestu pri výkone funkcie.