Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Berlíne sa konala propalestínska demonštrácia, prebehla pokojne

Palestínčania sledujú ničenie po izraelskom bombardovaní pásma Gazy pred márnicou v Rafahu v utorok 19. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Účastníci pochodu niesli transparenty označujúce bombardovanie Pásma Gazy za vojnový zločin.

Berlín 23. decembra (TASR) - Približne 1500 ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskej demonštrácii v Berlíne, ktorou vyzývali na ukončenie vojny v Pásme Gazy. Protest mal pokojný priebeh, oznámila tamojšia polícia. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Demonštranti pochodovali zo štvrte Kreuzberg k Brandenburskej bráne v centre mesta. Protest sa konal pod heslom "Solidarita s Palestínou", pričom organizátori ho zaregistrovali ako akciu s očakávanou účasťou 5000 ľudí. Podľa polície na demonštráciu napokon prišlo zhruba 1500 ľudí a mala pokojný priebeh.

Hovorca polície však informoval, že niektorí z účastníkov prišli s transparentami s nezákonnými heslami, v dôsledku čoho proti nim boli vznesené príslušné obvinenia.

Účastníci pochodu niesli transparenty označujúce bombardovanie Pásma Gazy za vojnový zločin. Vyzývali na slobodu pre Palestínu a mávali palestínskymi vlajkami, pričom skandovali heslá ako "Zastavte vraždenie, zastavte vojnu, zastavte genocídu v Gaze."

Protest zvolala berlínska pobočka opozičnej krajne ľavicovej strany Die Linke (Ľavica). Vyzvala pritom nemeckú vládu, aby sa snažila o dosiahnutie okamžitého a trvalého prímeria, ako aj o zrušenia blokády Pásma Gazy. DPA pripomína, že predošlé propalestínske protesty v Berlíne sprevádzali násilnosti.