Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Antarktíde nainštalovali najjužnejšie položenú stanicu pre mobily

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zariadenie sa nachádza na 72. južnej rovnobežke, neďaleko nórskej polárnej výskumnej stanice Troll.

Oslo 6. februára (TASR) - Nórska spoločnosť Telenor nainštalovala v Antarktíde najjužnejšie položenú základňovú stanicu pre mobilné telefóny na svete, čo predstavuje prelom v oblasti zberu údajov a bezpečnosti výskumníkov, uviedol v utorok tento telefónny operátor. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zariadenie sa nachádza na 72. južnej rovnobežke, neďaleko nórskej polárnej výskumnej stanice Troll a do prevádzky bolo uvedené v priebehu februára.

Spoločnosť nedávno uviedla do prevádzky aj najsevernejšiu základňovú stanicu na svete Ny-Alesund - na 79. severnej rovnobežke na nórskom súostroví Svalbard v Arktíde.

Christian Skottun, riaditeľ spoločnosti Telenor Svalbard, povedal, že vybudovanie siete typu 4G v okolí Trollu "zvyšuje bezpečnosť ľudí pracujúcich v teréne".

"Uľahčuje to tiež prenos údajov zozbieraných meracími prístrojmi vedcov kdekoľvek na svete a v reálnom čase," dodal Skottun.

Na stanici Troll pracuje šesť pracovníkov údržby počas zimy a niekoľko desiatok ľudí počas vrcholu vedeckej činnosti v lete na južnej pologuli.

Stanica slúži ako základňa pre biologický, glaciologický a geologický výskum, ako aj na zhromažďovanie meteorologických, atmosférických a seizmických údajov.