Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Uzbecký prezident navštívil Francúzsko ako vôbec prvú krajinu EÚ

Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev počas stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži 9. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Mirzijojev sa v Uzbekistane ujal prezidentského úradu v decembri 2016, po úmrtí tamojšieho dlhoročného autokratického vládcu Islama Karimova.

Paríž 9. októbra (TASR) - Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev sa v utorok stretáva v Paríži s francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom v rámci svojej prvej návštevy niektorej z krajín Európskej únie od nástupu do funkcie pred necelými dvoma rokmi. Informovala o tom tlačová agentúra AP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Macronovej kancelárie.

Mirzijojev má podľa neho vo Francúzsku podpísať partnerské dohody s tamojšími priemyselnými skupinami, ako sú Total, Veolia, Suez, Orano či Airbus Helicopters, neočakávajú sa však nijaké konečné kontrakty.

Mirzijojev sa v Uzbekistane ujal prezidentského úradu v decembri 2016, po úmrtí tamojšieho dlhoročného autokratického vládcu Islama Karimova. V stredoázijskej krajine s približne 33 miliónmi obyvateľov presadzuje postupnú liberalizáciu, pričom sa snaží udržať priateľské vzťahy s Ruskom a zároveň rozširovať vzťahy so Západom.