Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

LAVROV:Uvoľnenie vzťahov NATO-EÚ blokuje rusofóbna menšina v NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to povedal na diskusnom podujatí Körberovej nadácie v Berlíne.

Berlín 13. júla (TASR) - Uvoľneniu vo vzťahoch medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ruskou federáciou bráni "rusofóbna menšina" v NATO, domnieva sa šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. U nej podľa jeho dnešných slov neprevažuje želanie vecne hovoriť a hľadať cesty, ako zaručiť uvoľnenie a normalitu.

"Za rusofóbiu označujem neopodstatnené a agresívne pokusy izolovať našu krajinu," dodal ruský minister zahraničných vecí na diskusnom podujatí Körberovej nadácie v Berlíne.

Na margo dnešného rokovania Rady NATO-Rusko v Bruseli, ktoré sa skončilo bez hmatateľných výsledkov, Lavrov povedal, že v tomto grémiu čelí Rusko opakovane obvineniam z agresie, anexie a okupácie. Na takéto útoky by sa spomínaná rada nemala zneužívať, zdôraznil minister, opätovne kritizujúc umiestnenie síl aliancie na jej východnom krídle.

Lavrov aj dnes zopakoval požiadavku volajúcu po inventúre ozbrojených síl a zbraní v Európe na oboch stranách.

Körberova nadácia, ktorá vznikla v roku 1959, nesie meno nemeckého podnikateľa Kurta A. Körbera (1909-1982). Je aktívna tak v spolkovej republike, ako aj v zahraničí a na verejnoprospešné aktivity má k dispozícii asi 20 miliónov eur ročne.