Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za útok v mešite v Afganistane sa prihlásil IS

Príbuzní pomáhajú zranenému mužovi v nemocnici po samovražednom útoku na mešitu v srdci Afganistanu, 1. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Islamský štát tvrdí, že na ľudí modliacich sa v mešite zaútočili dvaja samovražední atentátnici. Afganské úrady naproti tomu uviedli, že útok vykonal len jeden samovražedný útočník.

Kábul 2. augusta (TASR) - Militantná organizácia Islamský štát (IS) sa dnes prihlásila k zodpovednosti za utorňajší samovražedný bombový útok v šiitskej mešite v meste Herát ležiacom na západe Afganistanu, pri ktorom zahynulo podľa miestnych úradov 29 ľudí a 64 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Islamský štát prostredníctvom svojej spriaznenej agentúry Amák tvrdí, že na ľudí modliacich sa v mešite zaútočili dvaja samovražední atentátnici, ktorí usmrtili 50 ľudí a zranili ďalších 80 osôb. Afganské úrady naproti tomu uviedli, že útok vykonal len jeden samovražedný útočník.

"Podľa očitých svedkov útočník najprv spustil paľbu na tých, čo sa modlili a potom odpálil svoje výbušniny," uviedol hovorca polície v meste Herát, ktoré je metropolou rovnomennej provincie.

Pred mešitou prebehol dnes smútočný obrad za obete útoku, na ktorom sa zúčastnili tisíce ľudí.

Na šiitské mešity a zhromaždenia útočia v posledných mesiacoch prívrženci sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát aj napriek tomu, že sú terčom útokov amerických a afganských jednotiek.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa prudko zhoršuje od roku 2014, keď tam ukončili bojovú misiu jednotky NATO. Len v metropole Kábul došlo od januára k 11 veľkým útokom, pri ktorých zahynulo viac ako 1000 ľudí. Všetky uvedené útoky podnikli IS alebo Taliban. V apríli ovládal Taliban približne 11 percent územia Afganistanu.