Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump zmiernil svoj postoj, hrozba ochromenia činnosti vlády je menšia

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová naznačila, že prezident USA nechce zastaviť prísun financií vládnym inštitúciám, aj keď minulý týždeň hovoril, že by to s hrdosťou urobil.

Washington 19. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok naznačil, že ustúpi od požiadavky, aby Kongres poskytol päť miliárd dolárov (4,3 mld. eur) na výstavbu múra na hraniciach s Mexikom. Po prvý raz tak dal najavo, že by mohol byť otvorený dohode, ktorá by zabránila čiastočnému zastavenie prísunu financií vláde - tzv. shutdownu, informovala agentúra AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová naznačila, že Trump nechce zastaviť prísun financií vládnym inštitúciám, aj keď minulý týždeň hovoril, že by to s hrdosťou urobil. Teraz zváži iné možnosti a administratíva hľadá spôsoby, ako nájsť financie niekde inde, uviedla Sandersová.

Čiastočné zastavenie prísunu financií vláde hrozí 21. decembra, keď sa niektorým vládnym úradom skončí platnosť dohôd o financovaní.

Trump žiadal od Kongresu schválenie miliárd dolárov na výstavbu múra, ktorý je podľa neho potrebný, aby zastavil nelegálnych migrantov a drogy prenikajúce do USA cez hranicu s Mexikom.