Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump podpísal nariadenie o vzniku vesmírneho velenia

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vznik nového velenia oznámil americký viceprezident Mike Pence v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Podľa neho sa týmto spôsobom integrujú vesmírne kapacity všetkých zložiek americkej armády.

Washington 18. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok nariadenie, ktorým sa vytvára nové vesmírne velenie ozbrojených síl USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o novú organizačnú štruktúru v rámci Pentagónu, ktorej budú podliehať všetky aktivity americkej armády vo vesmíre.

"V súlade so zákonmi Spojených štátov nariaďujem založenie Vesmírneho velenia," napísal Trump v dokumente, ktorý adresoval ministrovi obrany Jimovi Mattisovi.

Podľa agentúry AP má tento krok pomôcť efektívnejšie koordinovať a rozvíjať rozsiahle operácie americkej armády vo vesmíre. Spojené štáty by do nich mohli v priebehu najbližších piatich rokov investovať až 800 miliónov dolárov.

Vznik nového velenia oznámil americký viceprezident Mike Pence v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Podľa neho sa týmto spôsobom integrujú vesmírne kapacity všetkých zložiek americkej armády.

"Bude rozvíjať vesmírnu doktrínu, taktiku, postupy a procedúry, ktoré umožnia našim vojakom, aby mohli brániť našu krajinu v tejto novej dobe," povedal Pence.

Podľa AFP sa pre nové velenie zrejme vžije označenie SpaceCom. Má ísť v poradí o 11. veliteľstvo ozbrojených síl USA.

Pentagón má vo vesmíre rozsiahle zoskupenia družíc, ktoré americká armáda využíva na navigáciu, komunikáciu a sledovanie. Trumpovo nariadenie prichádza v období rastúcich obáv z toho, že Čína a Rusko hľadajú spôsoby k narušeniu činnosti, znefunkčneniu či dokonca k zničeniu amerických satelitov.

Prezident Trump sa okrem toho usiluje o vytvorenie samostatných vesmírnych síl americkej armády, ktoré majú vzniknúť do roku 2020. Založenie nového velenia priamo nesúvisí s vytváraním vesmírnych síl, ale je považované za krok týmto smerom.