Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump po prvý raz potvrdil záväzok brániť členské štáty NATO

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európske krajiny zostali minulý mesiac znepokojené po tom, ako prezident USA nespomenul túto klauzulu počas svojho prejavu v centrále NATO v Bruseli.

Washington, 10. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump po prvý raz potvrdil, že Spojené štáty sa cítia viazané Článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého sa napadnutie ktorejkoľvek členskej krajiny NATO hodnotí ako napadnutie všetkých členov.

Trump podľa agentúry AP v piatok na tlačovej konferencii vyhlásil, že "zaväzuje USA k Článku 5". Článok znamená záväzok vzájomnej vojenskej pomoci v prípadne napadnutia ktoréhokoľvek člena NATO.

Európske krajiny zostali minulý mesiac znepokojené po tom, ako Trump nespomenul túto klauzulu počas svojho prejavu v centrále NATO v Bruseli. Americký prezident vo svojom príhovore žiadal členské krajiny NATO, aby dodržali záväzok vynaložiť do roku 2024 dve percentá ich hrubého domáceho produktu na obranu a prípadnú vojenskú pomoc podmieňoval tým, že tento záväzok najprv začnú plniť. Článok 5 bol uplatnený zatiaľ iba raz, po teroristických útokoch v USA 11. septembra 2001.