Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muža, ktorý vrazil autom do davu vo Virgínii, obvinili z vraždy

Na archívnej snímke auto smeruje do skupiny protestujúcich proti bielym extrémistom v Charlottesville, USA. Foto: TASRAP

Počas sobotného pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia došlo k rozsiahlym potýčkam a zraneniam, mali jednu obeť.

Washington 13. augusta (TASR) - Muža, ktorý v sobotu autom vrazil do skupiny ľudí pokojne protestujúcich proti pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v štáte Virgínia, identifikovali ako Jamesa Alexa Fieldsa Juniora z Ohia. Dvadsaťročného mladíka obvinili z vraždy druhého stupňa a ďalších deliktov. S odvolaním na sa miestnu políciu o tom dnes informovala agentúra DPA.

V súvislosti s rozsiahlymi potýčkami a násilnosťami, ktoré vypukli počas pochodu belošských nacionalistov medzi členmi krajne pravicových skupín a protifašistickými aktivistami, polícia v Charlottesville zatkla okrem Fieldsa troch ďalších mužov.

Pri incidente s autom prišla o život 32-ročná žena a ďalších 19 osôb utrpelo zranenia. Okrem toho pri inom incidente zahynuli dvaja policajti, ktorí na palube vrtuľníka monitorovali protesty v meste. Ich vrtuľník sa z doteraz nezistených príčin zrútil v blízkosti mesta Charlottesville. Na mieste pádu vrtuľníka nezaznamenali žiadne zranenia.

Americký prezident Donald Trump na Twiteri vyjadril sústrasť rodine usmrtenej ženy, ako aj rodinám policajtov, ktorí zomreli pri výkone služby.

Pochodom v Charlottesville mali belošskí nacionalisti vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorý vyvoláva v Američanoch spomienky na otrokárstvo a belošský supremacizmus.

Trump po potýčkach vo Virgínii vyzval k ukončeniu nenávisti

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s násilnosťami, ktoré v sobotu vypukli štáte Virgínia, vyzval na zastavenie "nenávisti a sporov" s tým, že je načase, aby sa rany Ameriky konečne zahojili.

Trumpove vyjadrenie prišlo po tom, ako počas sobotného pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville došlo k rozsiahlym potýčkam a zraneniam medzi nacionalistami a protifašistickými aktivistami.

Americký prezident incident rázne odsúdil, pričom ho nazval "neslýchaným prejavom nenávisti, bigotnosti a násilia". Zároveň vyzval k "urýchlenému nastoleniu práva a poriadku a k ochrane nevinných životov".

Trump taktiež hovoril s guvernérom Virgínie, Terrym McAuliffom, a obaja sa zhodli, že "nenávisť a nejednota musia skončiť" a to okamžite. "Musíme zahojiť rany v našej krajine," povedal Trump a dodal, že tieto rany sú v Amerike zakorenené už veľmi dlho.

"Musíme sa zomknúť ako Američania a vyjadriť lásku k nášmu národu a ... ozajstnú náklonnosť voči sebe navzájom," povedal americký prezident.

Za svoje vyjadrenia si však podľa agentúry DPA vyslúžil i kritiku, pretože v nich nespomenul belošských nacionalistov či krajne pravicové skupiny a ich rolu v celej záležitosti.