Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

USA: Tropická búrka Isaac zoslabla, mesto New Orleans ušetrila

Záchranári odvážajú do bezpečia obyvateľov z lokality Pearlington zo zatopených oblastí v stredu 29. augusta 2012 po tom ako sa tu prehnal hurikán Isaac. Foto: TASR/AP

Búrka spôsobila významné škody na americkom pobreží Mexického zálivu, ale zďaleka nedosiahli rozsah, aký mal hurikán Katrina, ktorý zdevastoval New Orleans v roku 2005.

New Orleans 30. augusta (TASR) - Tropická búrka Isaac, ktorá bola v uplynulých dňoch hurikánom, postupuje z pobrežia Mexického zálivu na sever a slabne. Americké Národné hurikánové centrum (NHC) so sídlom v Miami predpovedalo, že ešte dnes zoslabne na tlakovú níž so sprievodným vetrom okolo 60 km/h, naďalej ju však v najbližších dňoch budú sprevádzať silné dažde a záplavy.

Búrka spôsobila významné škody na americkom pobreží Mexického zálivu, ale zďaleka nedosiahli rozsah, aký mal hurikán Katrina, ktorý zdevastoval New Orleans v roku 2005. Zložitý protipovodňový systém nízko položeného mesta, vybudovaný po zničení New Orleans hurikánom Katrina, absolvoval svoju prvú vážnu skúšku a obstál. Starosta New Orleans Mitch Landrieu povedal, že systém, ktorý stál 14,5 miliardy dolárov, fungoval "presne ako mal".

Hurikán Isaac neudrel na mesto plnou silou, ale tisíce ľudí bývajúcich na vidieku na sever a juh od mesta museli evakuovať alebo zachraňovať, pretože búrka po spomalení postupu zotrvala nad pobrežným pásmom USA, ktoré od utorka bičovala neustávajúcim dažďom. Hrádze uchránili mesto, ale nízko položené oblasti mimo neho zaplavilo.

Úrady dostali hlásenia o tragickej smrti najmenej dvoch ľudí, na auto jedného z nich spadol strom. Bez dodávok elektrickej energie zostalo 700.000 ľudí.

Prívalové dažde z hurikánu Isaac poškodili na juhu na poliach kukuricu, bavlnu, sóju a cukrovú trstinu, ale inde priniesli vlahu po najhoršom suchu za posledných 50 rokov. Podľa meteorológa Andyho Karsta najviac zrážok - do 380 milimetrov - spadlo v juhovýchodnej Louisiane, južnom Mississippi a juhozápadnej Alabame. Dážď zo zvyškov hurikánu sa v súčasnosti presúva cez oblasť na americkom juhu a do konca týždňa by mal zasiahnuť Stredozápad.