Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA sú znepokojené krízou na Haiti, kde vláda vyhlásila výnimočný stav

Mladíci dvíhajú ruky, aby ukázali polícii, že nemajú pri sebe zbrane počas operácie proti gangom v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TASR/AP

Na väznicu v haitskej metropole zaútočili ešte v sobotu večer zločinecké gangy, následkom čoho bol útek tisícov trestancov.

Port-au-Prince 4. marca (TASR) - Spojené štáty v pondelok uviedli, že s veľkými obavami sledujú vývoj krízy na Haiti, kde vláda vyhlásila výnimočný stav v dôsledku masového úteku väzňov z väznice v hlavnom meste Port-au-Prince. TASR o o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na väznicu v haitskej metropole zaútočili ešte v sobotu večer zločinecké gangy, následkom čoho bol útek tisícov trestancov. Násilnosti si tam podľa AFP vyžiadali približne desať obetí. V reakcii na situáciu haitská vláda okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania.

"S veľkými obavami sledujeme rýchlo sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu na Haiti," uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Znepokojenie vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý zároveň zdôraznil potrebu väčšieho financovania plánovanej medzinárodnej policajnej misie vedenej Keňou.

AFP vo svojej správe citovala aj koordinátorku pre mimovládnu zdravotnícku organizáciu Alima v Port-au-Prince, podľa ktorej bolo mesto v pondelok ráno paralyzované, zastavila sa verejná doprava a na uliciach sa zriedkavo objavilo osobné auto. Niektoré ulice tiež boli zabarikádované.

Podľa nej bolo v dôsledku minulotýždňového vypuknutia nepokojov vysídlených približne 15.000 ľudí. Najväčšia verejná nemocnica pozastavila vykonávanie operácií už minulý týždeň.

Zločinecké gangy konajú s cieľom zosadiť haitského premiéra Ariela Henryho, ktorý vedenie krajiny prebral v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho.

Najnovšie útoky sú súčasťou koordinovaného úsilia niekoľkých gangov združených do formácie nazvanej Žiť spolu (Vivre Ensemble). V hlavnom meste spôsobujú chaos už od štvrtka.

Vodca tohto zoskupenia Jimmy Chérisier, známy pod prezývkou Barbecue, vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach pred vypuknutím násilností uviedol, že ozbrojené skupiny konali spoločne po dohode, "aby prinútili premiéra Ariela Henryho odstúpiť".

Nebolo však bezprostredne jasné, či sa Henry už vrátil na Haiti zo svojej zahraničnej cesty v Keni.

Tento štát v Karibiku je už dlho dejiskom vybavovania si účtov medzi gangmi, ktoré momentálne ovládajú už 80 percent územia mesta Port-au-Prince. Podľa OSN dosiahla závažná kriminalita v tomto najchudobnejšom štáte západnej pologule rekordnú úroveň.