Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA stanovili kritériá na víza žiadateľom zo 6 moslimskských krajín

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Podľa nových pravidiel títo žiadatelia musia mať na USA tesné rodinné alebo obchodné väzby.

Washington 29. júna (TASR) - Americká administratíva zaviedla nové kritériá na udelenie vstupných víz pre žiadateľov pochádzajúcich zo šiestich moslimských krajín a všetkých utečencov. Podľa nových pravidiel títo žiadatelia musia mať na USA tesné rodinné alebo obchodné väzby, informovala dnes agentúra AP.

Nové pravidlá týkajúce sa víz boli ohlásené v stredu po tom, ako Najvyšší súd USA v pondelok oznámil, že povolí uplatňovanie obmedzenej verzie cestovného zákazu pre občanov zo šiestich prevažne moslimských krajín, ktorý vydal prezident Donald Trump. Nové opatrenia nadobudnú platnosť do 24 hodín.

Víza, ktoré americké diplomatické úrady vydali doteraz, nebudú anulované.

V inštrukciách, ktoré vydalo americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu, sa však uvádza, že noví žiadatelia zo Sýrie, Sudánu, Somálska, Líbye, Iránu a Jemenu musia preukázať, že v USA už žije ich blízky príbuzný: rodič, manžel, dieťa, dospelý syn alebo dcéra, zať, nevesta alebo súrodenec. Rovnakú požiadavku - až na niektoré výnimky - majú americké úrady aj voči utečencom, ktorí čakajú na prijatie v USA.

Pôvodný dekrét vydaný Trumpom v januári zakazoval cestovať do USA po dobu 90 dní občanom Iránu, Iraku, Sýrie, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Navyše na 120 dní pozastavil prijímanie utečencov a na neurčito prijímanie sýrskych utečencov. Z upraveného dekrétu, ktorý Trump podpísal v marci po tom, ako prvý zablokoval súd v štáte Washington, vypadol Irán a netýkal sa majiteľov už platných víz.