Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

USA recipročne vyhostia dvoch ruských diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Vzťahy Spojených štátov s Ruskom sa dramaticky zhoršili po tom, ako Rusko vlani vo februári vojensky napadlo Ukrajinu.

Washington 7. októbra (TASR) — Spojené štáty v piatok oznámili, že vyhostia dvoch ruských diplomatov. Ide o odvetný krok, ku ktorému pristúpili po tom, ako Moskva v septembri vyhostila dvoch Američanov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že v reakcii na vyhostenie amerických diplomatov vyhlásil Washington za "nežiaduce osoby" dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Spojených štátoch.

Rusko v septembri oznámilo, že vyhosťuje dvoch zamestnancov americkej ambasády v Moskve pre ich údajné napojenie na bývalého pracovníka konzulátu USA v ruskom Vladivostoku Roberta Šonova, ktorého Moskva obviňuje zo špionáže.



Šonova prepustili z amerického konzulátu v rámci znižovania počtu zamestnancov americkej diplomatickej misie v Rusku. Spojené štáty tvrdia, že následne pre nich vykonával bežný monitoring voľne dostupných ruských médií.

Moskva ho však koncom augusta zadržala na základe obvinenia z poskytovania dôverných informácií o vojne na Ukrajine a mobilizácie v Rusku. Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pôsobil Šonov ako informátor veľvyslanectva Spojených štátov v Moskve.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že "nebude tolerovať“ obťažovanie svojich diplomatov zo strany ruskej vlády. "Kroky ministerstva vysielajú jasný odkaz, že neprijateľné kroky voči zamestnancom našej ambasády v Moskve budú mať následky," dodal hovorca rezortu.

Vzťahy Spojených štátov s Ruskom sa dramaticky zhoršili po tom, ako Rusko vlani vo februári vojensky napadlo Ukrajinu. USA následne deklarovali, že v rozhovoroch "na vysokej úrovni" s Moskvou už nevidia zmysel s výnimkou rokovaní týkajúcich sa tém ako napríklad výmena väzňov.