Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

USA po misii v Somálsku hlásia nezvestných príslušníkov US Navy SEALs

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Príslušníci špeciálnych jednotiek amerického vojenského námorníctva sa minulý štvrtok usilovali preniknúť na palubu lode v Adenskom zálive.

Washington 15. januára (TASR) - Dvaja príslušníci US Navy SEALs sú nezvestní od minulotýždňovej misie pri pobreží Somálska. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na trojicu predstaviteľov americkej vlády.

Príslušníci špeciálnych jednotiek amerického vojenského námorníctva sa minulý štvrtok usilovali preniknúť na palubu lode v Adenskom zálive. Jedného počas šplhania strhli vlny a na základe pravidiel SEALs musí za svojím kolegom skočiť iný príslušník. Obaja sú teraz nezvestní. Pátracia a záchranná misia pokračuje, pričom voda v tejto oblasti je teplá, čo zlepšuje ich šance na prežitie.

Obaja SEALs boli súčasťou piatej flotily amerického vojenského námorníctva, ktorá pôsobí v oblasti Perszkého zálivu, Červeného mora a Indického oceánu.

V oblasti Adenského zálivu prehľadávali plavidlá a hľadali nezákonný tovar ako zbrane či drogy. Centrálne velenie americkej armády uviedlo, že z bezpečnostných dôvodov žiadne ďalšie informácie nezverejní až do ukončenia záchrannej operácie.

Štvrtková misia nemá prepojenie na operáciu Ochranca prosperity (Operation Prosperity Guardian), ktorá má zaistiť bezpečnosť v Červenom mori pre útoky jemenských húsíov na obchodné lode.