Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Vlak plný cestujúcich nezastavil na konci slepej koľaje

Situácia na slepej koľaji v meste Hoboken v americkom štáte New Jersey. Foto: TASR AP

Vlak plný cestujúcich v meste Hoboken v americkom štáte New Jersey prerazil počas rannej špičky zakončenie slepej koľaje a vybehol na plochu pri nástupištiach.

Hoboken 29. septembra (TASR) - Guvernér amerického štátu New Jersey Chris Christie potvrdil dnes informácie, podľa ktorých si železničné nešťastie v meste Hoboken vyžiadalo jedného mŕtveho a viac ako 100 zranených. V havarovanom prímestskom vlaku zrejme nezostali žiadne uväznené osoby, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie Christieho, ktoré poskytol kanálu Fox News viac ako dve hodiny po tejto udalosti.

Súprava štátneho dopravcu NJ Transit na stanici Hoboken prerazila slepé zakončenie koľaje. Čelný vozeň vybehol na krytú plochu medzi nástupišťami a staničnou budovou, pričom sa zrútila časť kovovej konštrukcie podopierajúcej strechu. Svedkovia uviedli, že k havárii došlo vo vysokej rýchlosti, nie je však zatiaľ jasné, prečo súprava na konci trate nespomalila.



Predmetná súprava podľa AP zatiaľ nebola vybavená systémom, ktorý by mohol v takomto prípade automaticky uviesť do činnosti brzdu, aj keď americká vláda už dávnejšie nariadila železniciam, aby ho nainštalovali do svojich vlakov. Stanovená lehota bola totiž opakovane predĺžená a v súčasnosti je posledným termínom koniec roka 2018.

Guvernér Christie ďalej uviedol, že opatrenia po dnešnej havárii koordinuje s newyorským náprotivkom Andrewom Cuomom, ako aj s organizáciou spravujúcou dopravnú infraštruktúru v regióne. Stanica Hoboken sa nachádza na brehu rieky Hudson River oproti centrálnej časti mesta New York a mnohí ľudia tam prestupujú z vlakov na trajekty pri každodennom dohádzaní do práce.

Všetkých zranených podľa Christieho previezli do dvoch nemocníc v okolí - Jersey City Medical Center v rovnomennom susednom meste a Point Care Hospital Center v Hobokene. Ľudia, ktorí sa obávajú o svojich blízkych, by podľa neho mali kontaktovať priamo tieto zariadenia.

Zatiaľ nejasnú príčinu nešťastia by mali odhaliť vyslaní vyšetrovatelia Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSB). Podľa vyjadrenia predstaviteľov polície pre spravodajský kanál NBC News zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o terorizmus alebo iný úmyselný čin.