Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

DORAZIL NA PEVNINU: Oko hurikánu Florence zasiahlo Severnú Karolínu

Prudké vlnobitie spôsobené hurikánom Florence na ostrove Emerald pri pobreží amerického štátu Severná Karolína 13. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Bez elektriny už v oblasti zostalo viac než 80.000 ľudí a ďalších 12.000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch.

Washington 14. septembra (TASR) - Oko hurikánu Florence zasiahlo v piatok pobrežie amerického štátu Severná Karolína neďaleko mesta Wrightsville Beach. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Národné stredisko pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Oko hurikánu prvej kategórie sprevádza na pevnine vietor s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.

Bez elektriny už v oblasti zostalo viac než 80.000 ľudí a ďalších 12.000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch. Na pobreží Severnej Karolíny zaznamenali deväťmetrové vlny a voda z Atlantiku zaplavila ulice na pobreží. Vzduchom lietali kusy budov a stromy sa prehýbali vo vetre.

NHC ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.