Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili Sýriu za uznanie gruzínskych separatistických regiónov

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa Mike Pompeo zaviazal k silnejšej ekonomickej i bezpečnostnej podpore Gruzínska a zároveň vyzval Rusko, aby z oblasti separatistických regiónov odvolalo svoje vojenské sily.

Washington 30. mája (TASR) - Spojené štáty odsúdili v stredu rozhodnutie Sýrie uznať gruzínske separatistické regióny Abcházsko a Južné Osetsko za nezávislé štáty. Zároveň uviedli, že plne podporujú nezávislosť Gruzínska, a opäť vyzvali Rusko, aby odvolalo svoje vojenské jednotky z oblasti, informuje agentúra Reuters.

"Spojené štáty americké silno odsudzujú záujem sýrskeho režimu o nadviazanie diplomatických vzťahov s Ruskom okupovanými regiónmi Abcházsko a Južné Osetsko," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová.

Zdôraznila tiež, že tieto oblasti "sú súčasťou Gruzínska a postoj USA voči nim je neochvejný".

Vyhlásenie USA prišlo len deň po tom, ako Tbilisi oznámilo, že prerušuje diplomatické vzťahy so Sýriou, a rozhodnutie Damasku označilo za manipuláciu zo strany Ruska.

Minulý týždeň sa minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo zaviazal k silnejšej ekonomickej i bezpečnostnej podpore Gruzínska a zároveň vyzval Rusko, aby z oblasti separatistických regiónov odvolalo svoje vojenské sily.

Abcházsko a Južné Osetsko sa od Gruzínska odtrhli počas vojen po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu. Následne sa oba regióny stali predmetom rusko-gruzínskeho vojenského sporu. Rusko po svojom víťazstve 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska i Abcházska. Z členských štátov OSN uznali nezávislosť oboch republík okrem Ruska ešte Venezuela, Nikaragua a Nauru. USA a Európska únia sa však postavili na stranu Gruzínska a túto vojenskú operáciu Ruska odsúdili.