Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

USA odmietli tvrdenia, že vopred vedeli o útoku Iránu na Izrael

Na archívnej snímke pohľad na Biely dom. Foto: TASR/Paul Martinka

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vystupovalo v úlohe sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom pred útokom na Izrael.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 15. apríla (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v nedeľu kategoricky odmietla tvrdenia tureckých, jordánskych a irackých predstaviteľov, podľa ktorých Irán 72 hodín pred masívnym dronovým a raketovým útokom na Izrael varoval Spojené štáty, čo umožnilo vyhnúť sa veľkému počtu obetí. TASR informuje podľa stanice Sky News.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vystupovalo v úlohe sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom pred útokom na Izrael. Nemenovaný diplomatický zdroj dodal, že udalosti z noci na nedeľu "neboli prekvapením".

Vysokopostavený predstaviteľ USA však podľa Sky News uviedol, že Washington mal kontakt s Iránom prostredníctvom Švajčiarska, avšak oznámenie 72 hodín pred rozsiahlym útokom Iránu na Izrael nedostal.

"Toto absolútne nie je pravda," uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. "Nedali žiadne oznámenie, ani žiadne náznaky, že... 'toto budú ciele, tak ich evakuujte'," dodal.

Teherán podľa neho poslal Spojeným štátom odkaz po začatí útokov s tým, že budú "vysoko deštruktívne", uvádza Sky News.

"Dostali sme správu od Iráncov, keď už to prebiehalo, cez Švajčiarov," uviedol predstaviteľ USA s tým, že útok v tom čase "stále prebiehal".

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.