Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Na archívnej snímke žena jazdí na bicykli pred budovou zničenou ruským náletom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

USA oznámili uvalenie sankcií na viaceré ruské štátne subjekty spojené s programami chemických a biologických zbraní, ako aj firmy a jednotlivcov zapojených do nákupu položiek pre tieto programy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 2. mája (TASR) – Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že ruské sily použili chemickú zbraň chlórpikrín, pričom na Ukrajine využívajú aj slzotvorný plyn ako "metódu vedenia boja", čo je tiež porušením Dohovoru o chemických zbraniach.

"Použitie takýchto chemických látok nie je ojedinelým prípadom a je pravdepodobne motivované snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktickú výhodu na bojisku," napísalo ministerstvo vo vyhlásení.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa zatiaľ k správe nevyjadrilo.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá na zmienený dohovor dohliada. Nemecké sily tento plyn použili počas prvej svetovej vojny ako jednu z prvých chemických zbraní, píše Reuters.

Ruské sily používajú aj granáty so slzotvorným plynom, uvádza ukrajinská armáda, podľa ktorej po vystavení toxickým látkam ošetrili najmenej 500 ukrajinských vojakov, pričom jedného slzotvorný plyn zadusil.

USA v stredu oznámili uvalenie sankcií na viaceré ruské štátne subjekty spojené s programami chemických a biologických zbraní, ako aj firmy a jednotlivcov zapojených do nákupu položiek pre tieto programy.