Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Upratovacie čaty vykonali riadenú demolíciu mosta v Baltimore

Na snímke riadená demolícia zrúteného mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore v pondelok 13. mája 2024. Foto: TASR/AP

Demolícia mostového poľa je významným krokom k vyslobodeniu kontajnerovej lode Dali, pretože umožní opätovné vyzdvihnutie lode na hladinu a obnovu premávky v prístave.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baltimore 14. mája (TASR) – Upratovacie čaty vykonali v pondelok riadenú demolíciu najväčšieho zostávajúceho mostového poľa zrúteného mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Demolícia mostového poľa je významným krokom k vyslobodeniu kontajnerovej lode Dali, pretože umožní opätovné vyzdvihnutie lode na hladinu a obnovu premávky v prístave, zatiaľ čo bude prebiehať záverečná fáza odpratávania trosiek. Loď je uväznená pod troskami mosta od 26. marca, keď utrpela poruchu, stratila výkon a vrazila do mosta, čím spôsobila jeho zrútenie.

Nehoda si vyžiadala šesť obetí a spôsobila zastavenie väčšiny lodnej dopravy smerujúcej do rušného prístavu v Baltimore alebo z neho.

Posádka lode od nehody nedostala povolenie opustiť ju, jej 21 členov sa venuje jej údržbe a asistuje vyšetrovateľom z Národnej rady pre bezpečnosť dopravy a Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI). Vyšetrovatelia skúmajú najmä elektrický systém lode, pretože jeho porucha pravdepodobne viedla k strate kurzu.