Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Za asi týždeň odišlo z Rafahu takmer 450.000 ľudí

Na snímke palestínčania prichádzajú do centra Gazy po úteku z mesta Rafah na juhu GazyBez popisu Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vstúpila do Rafahu a získala kontrolu nad palestínskou časťou hraničného priechodu. Izrael takto vyvíja tlak na Hamas, aby zaistil prepustenie rukojemníkov.

Gaza 14. mája (TASR) - Takmer 450.000 ľudí odišlo za približne jeden týždeň z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy v snahe uniknúť pred tamojšími bojmi, oznámil v utorok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"UNRWA odhaduje, že takmer 450.000 ľudí bolo násilne vysídlených od 6. mája z Rafahu," uviedla táto agentúra OSN na sociálnej sieti X. Nešpecifikovala pritom, kam presne vysídlení ľudia odišli.

"V Rafahu sú prázdne ulice, keďže rodiny pokračujú v úteku v snahe nájsť bezpečie... Títo ľudia sú vystavení neustálej únave, hladu a strachu. Nikde nie je bezpečne. Okamžité prímerie je jedinou nádejou," dodáva UNRWA.

Rafah je preplnený vnútorne vysídlenými osobami a je považovaný za poslednú baštu palestínskeho hnutia Hamas. Do minulého týždňa sa tam pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy ukrývalo viac než milión ľudí.

Izraelská armáda vstúpila do Rafahu, ktorý leží pri hraniciach s Egyptom, pred vyše týždňom a získala kontrolu nad palestínskou časťou hraničného priechodu. Izrael takto vyvíja tlak na Hamas, aby zaistil prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti uniesli pri útoku na Izrael vlani v októbri. Cieľom izraelskej operácie v Rafahu je tiež rozložiť zostávajúce jednotky Hamasu.

Izrael podniká útoky v Pásme Gazy aj v utorok. Podľa očitých svedkov pokračuje v ostreľovaní severnej, južnej a centrálnej časti tejto palestínskej enklávy. Svedkovia pre agentúru Reuters tiež uviedli, že izraelské tanky prenikli v utorok ráno hlbšie do východnej časti Rafahu a vstúpili tam do viacerých štvrtí.