Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajinským vzdušným silám sa podarilo zničiť 36 ruských striel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily spresnili, že v stredu popoludní zachytili tri strely typu Kalibr a v skorých večerných hodinách 33 rakiet Ch-101 a Ch-555.

Kyjev 27. júla (TASR) - Ukrajinské vzdušné sily v stredu oznámili, že sa im podarilo zachytiť 36 striel s plochou dráhou letu, ktoré v rámci novej vlny útokov vypálili ruské jednotky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

O počte zostrelených rakiet informoval veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v príspevku v aplikácii Telegram. Neuviedol, či niektorá z ruských striel počas útoku zasiahla cieľ.

Ukrajinské vzdušné sily spresnili, že v stredu popoludní zachytili tri strely typu Kalibr a v skorých večerných hodinách 33 rakiet Ch-101 a Ch-555. Rakety boli vypálené z ôsmich bombardérov Tupolev Tu-95, ktoré mierili na západ Ukrajiny.

Oleščuk sa zmienil aj o ďalšom ruskom útoku, ktorého terčom bola Chmeľnycká oblasť na západe Ukrajiny. Rusko na tento región opakovane útočilo aj v minulosti. K útoku došlo aj v Dnepropetrovskej oblasti, kde zostrelená ruská raketa spôsobila požiar, ktorý sa však podarilo dostať pod kontrolu. Nevyžiadal si žiadne obete na životoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore poďakoval ukrajinským vzdušným silám za to, že sa im darí ničiť "veľkú väčšinu" ruských striel. Vyjadril tiež vďaku každému, kto sa podieľa na ochrane neba nad Ukrajinou.