Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve pokračoval proces s Janukovyčom v neprítomnosti

Viktor F. Janukovič Foto: TASR/AP

Exprezident Janukovyč je obžalovaný z velezrady, ohrozenia zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj z podpory ruskej agresie.

Kyjev 16. júna (TASR) - V Kyjeve pokračoval dnes v neprítomnosti súdny proces s bývalým ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom obvineným z velezrady. Informuje o tom spravodajská stanica Slobodná Európa.

Janukovyčov právnik Vitalij Serďuk znovu požiadal sudcu Vladyslava Devjatka, aby formálne žiadal od ruských úradov vytvorenie videomostu pre jeho klienta, ktorý sa nachádza v Rusku. Devjatko požiadavku Janukovyčovho advokáta odmietol s tým, že súd už predtým rozhodol, že exprezident sa na procese môže zúčastniť prostredníctvom internetového prenosu.

Janukovyč opustil úrad hlavy štátu koncom februára 2014 a utiekol do Ruska na pozadí protestov vyvolaných jeho rozhodnutím odstúpiť od prelomovej asociačnej dohody Kyjeva s EÚ a namiesto toho posilniť obchodné vzťahy s Moskvou. Počas zrážok medzi bezpečnostnými jednotkami a demonštrantami zahynuli desiatky ľudí.

Janukovyč je obžalovaný z velezrady, ohrozenia zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj z podpory ruskej agresie. Po jeho úteku Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podnecovať proruský separatizmus na východe Ukrajiny, kde si vojna medzi militantmi a armádou vyžiadala už vyše 10.000 mŕtvych.

Predbežné súdne konanie proti Janukovyčovi sa začalo 5. mája, odvtedy však bolo dvakrát prerušené, keďže Janukovyčov advokát neustále trval na tom, že súd musí formálne požiadať Rusko o zabezpečenie videomostu.