Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruský útok dronmi v Odeskej oblasti si vyžiadal jednu obeť

Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády riadi obrnené vozidlo neďaleko mesta Bachmut, miesta prudkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 4. septembra 2023. Foto: TASR - AP

Tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper v aplikácii Telegram oznámil, že nočný útok trval najmenej tri hodiny a zameral sa na okolie prístavného mesta Izmail.

Kyjev 6. septembra (TASR) - Jedna osoba prišla v stredu skoro ráno o život pri ruskom útoku dronmi na prístavnú oblasť v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na regionálne úrady.

Tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper v aplikácii Telegram oznámil, že nočný útok trval najmenej tri hodiny a zameral sa na okolie prístavného mesta Izmail. "Nanešťastie, jedna osoba prišla o život," povedal Kiper a spresnil, že išlo o pracovníka v poľnohospodárstve, ktorý utrpel vážne zranenie a zomrel v nemocnici.

Škody a požiare podľa Kipera zaznamenali vo viacerých sídlach. Poškodená bola prístavná a poľnohospodárska infraštruktúra vrátane administratívnych budov.

Prístav Izmail na rieke Dunaj sa nachádza blízko hraníc s Rumunskom, ktoré je členskou krajinou NATO. Prístav sa stal hlavnou cestou na vývoz ukrajinských výrobkov po tom, ako Rusko v júli prestalo plniť obilnú dohodu sprostredkovanú vlani OSN.

Rusko v polovici júla odstúpilo od obilnej dohody, ktorá zaručovala počas vojny bezpečnú plavbu civilných lodí s nákladom obilia cez Čierne more. Odvtedy zintenzívnilo útoky na Odeskú a Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny, kde sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra nevyhnutná na vývoz poľnohospodárskych produktov, pripomína AFP.