Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov

Na snímke dym stúpa po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

Kyjev 19. mája (TASR) - Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin. Pri nálete utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí vrátane osemročného dieťaťa a dvoch tínedžerov vo veku 13 a 16 rokov.

Moskva zámerné cielenie na civilistov odmieta, od začiatku jej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 však prišli o život či utrpeli zranenia tisícky civilistov na Ukrajine, píše Guardian.

V meste Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc a približne 70 kilometrov severovýchodne od Charkova, pripravilo ruské ostreľovanie podľa ukrajinskej prokuratúry o život 60-ročnú ženu. Zranenia pritom utrpeli ďalší traja civilisti, keď sa pokúšali autom ujsť z Vovčansku, spresnil charkovský oblastný prokurátor.

Ukrajinské ozbrojené sily zároveň uviedli, že boje v okolí Vovčansku naďalej pokračujú. V meste, z ktorého sú teraz už zväčša ruiny, zostáva približne 100 civilistov, dodáva Guardian.