Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Tymošenková koncom týždňa definitívne ukončí hladovku

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Tymošenková držala hladovku od 29. októbra.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí, koncom týždňa definitívne ukončí hladovku vyhlásenú na protest proti falšovaniu výsledkov parlamentných volieb z 28. októbra. Oznámil to dnes primár nemocnice v Charkove, kde je Tymošenková hospitalizovaná kvôli bolestiam chrbtice.

Tymošenková v oficiálnom vyhlásení o ukončení protestnej hladovky uviedla, že jej "cieľ bol splnený", keďže viacero medzinárodných organizácií uznalo, že počas parlamentných volieb na Ukrajine došlo k porušeniam zákona. Informovala o tom agentúra UKRINFORM.

Tymošenková držala hladovku od 29. októbra, spresňuje ukrajinská agentúra. Po konzultácii so svojimi nemeckými lekármi sa ju 15. novembra rozhodla ukončiť a začala prijímať tekutú potravu v podobe džúsov.

Ako spresnil lekár Mihajlo Afanasiev, postupné ukončovanie hladovky sa zavŕši koncom tohto týždňa. Návrat do normálneho stavu potrvá 17 dní, teda rovnako dlho, ako trvala hladovka, uviedol podľa UKRINFORM-u.

Paralelne s týmito opatreniami pokračuje liečba bolestí chrbtice, dodal Afanasiev. Ukrajinskí lekári pri rozhodovaní brali do úvahy aj rady svojich nemeckých kolegov z kliniky Charité, ktorí sa starajú o Tymošenkovej zdravotný stav.

Tymošenková je vo väzbe od 31. decembra 2011, ale 9. mája ju previezli do nemocnice v Charkove pre bolesti chrbtice. Kvôli jej zdravotnému stavu nedávno na 18. decembra odročili jej druhý proces, v ktorom je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery.