Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecký súd nariadil prepustenie šéfa miestnej pobočky AI T. Kiliča

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kilič bol vo väzbe od júna minulého roka. Obvinili ho okrem iného z kontaktov s ľuďmi, ktorí sa zúčastnili pokusu o vojenský prevrat v júli 2016.

Istanbul 15. augusta (TASR) - Súd v tureckom meste Istanbul nariadil v stredu prepustenie čestného predsedu miestnej pobočky Amnesty International (AI) Tanera Kiliča z väzby v Izmire. Expert tejto ľudskoprávnej organizácie na Turecko Andrew Gardner to potvrdil agentúre DPA.

Kilič bol vo väzbe od júna minulého roka. Obvinili ho okrem iného z kontaktov s ľuďmi, ktorí sa zúčastnili pokusu o vojenský prevrat v júli 2016.

Spolu s Kiličom zadržali vlani aj desať ďalších zamestnancov tureckej pobočky AI vrátane Nemca a Švéda. Podozriví vo svojich smartfónoch údajne používali aplikáciu s kódovaným prenosom dát ByLock, o ktorej turecké úrady tvrdia, že je využívaná prívržencami exilového duchovného Fethullaha Gülena. Tomu turecká vláda pripisuje zodpovednosť za neúspešný pokus o prevrat.

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks vyzval hneď po Kiličovom zatknutí turecké úrady, aby ho pre nedostatok dôkazov prepustili. Podľa neho tento krok svedčí o "znepokojujúcom trende zásahov súdov voči ochrancom ľudských práv a stále širšiemu okruhu predstaviteľov občianskej spoločnosti v Turecku".