Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Erdogan vymenoval nový 17-členný kabinet

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Krajina oficiálne prechádza z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého bude Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády.

Ankara 10. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vymenoval v pondelok v Ankare členov svojho nového kabinetu, predtým zložil prísahu na ďalšie funkčné obdobie. Krajina oficiálne prechádza z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého bude Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády. Erdogan bude mať obrovské právomoci a podľa kritikov získava až príliš veľkú moc, napísala tlačová agentúra AP.

Mevlüt Čavušoglu zostane tureckým ministrom zahraničných vecí a Süleyman Soylu ministrom vnútra. Zreorganizovaný kabinet bude mať menší počet ministrov - 16. Jeho členom sa stáva aj Erdoganov zať Berat Albayrak, ktorý predtým slúžil ako minister energetiky a teraz bude riadiť rezort financií. V tureckej ekonomike sa práve prejavujú náznaky nestability - vysoká inflácia, oslabenie meny či deficity štátneho rozpočtu.

Okrem 16 ministrov bude mať kabinet jedného viceprezidenta, Fuata Oktaya. Dosiaľ bol poradcom premiéra, ktorého úrad je už zrušený, uviedla agentúra DPA.

Do kabinetu boli vymenované aj dve ženy. Ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa stáva Zehra Zümrüt Selčuková. Bola ankarskou zástupkyňou v Asociácii žien a demokracie (KADEM), prepojenej s Erdoganovou dcérou Sümeyye. Ministerkou obchodu sa stáva Ruhsar Pekcanová.

V pondelok sa teda skončili časy, keď mal prezident prevažne reprezentatívnu úlohu.

"Dnes sa úspešne ukončila jedna z najdôležitejších demokratických premien našej krajiny v celej jej histórii," vyhlásil v pondelok Erdogan.

Na základe nového systému prezident zostavuje vládu, vymenováva ministrov, viceprezidentov a vysokopostavených štátnych úradníkov. Predtým zostavoval vládu premiér, a to zo zvolených členov parlamentu. Úrad premiéra teraz zanikol.

Tento sporný proces sa začal vlaňajším referendom, keď voliči tesnou väčšinou odhlasovali prezidentský systém vládnutia, a pokračoval minulomesačnými predčasnými voľbami, ktoré upevnili Erdoganovu moc. Tieto voľby vyhral s 52,6 percenta hlasov.

Prezident môže vydávať dekréty, pripravovať rozpočet a má právomoc zaviesť výnimočný stav.