Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Turecko zbrojí na hranici so Sýriou, vojna je zrejme na spadnutie

Foto: TASR/AP

Veliteľ tureckých ozbrojených síl dnes vykonal kontrolu jednotiek na hranici so Sýriou.

Ankara 9. októbra (TASR) - Turecko vyslalo najmenej 25 ďalších bojových lietadiel F-16, aby posilnilo svoju leteckú základňu Dyarbakir na juhovýchode krajiny v situácii stupňujúceho sa napätia so susednou Sýriou. Dnes o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na tureckú tlačovú agentúru Dogan.

Veliteľ tureckých ozbrojených síl dnes vykonal kontrolu jednotiek na hranici so Sýriou, ktorá sa minulý týždeň stala miestom delostreleckých a mínometných útokov oboch strán po tom, ako sýrske ostreľovanie pripravilo o život piatich civilistov.

V kľúčovej oblasti v blízkosti hraníc s Tureckom, ktorá je v súčasnosti pod kontrolou sýrskej vlády, aj dnes pokračovali boje medzi vládnymi jednotkami a sýrskymi povstalcami. V pondelok pristála v tureckej provincii Hatay sýrska mínometná strela, Turecko reagovalo odvetnou paľbou na Sýriu.

Krok Ankary možno vnímať aj ako doplnenie tureckých ozbrojených síl pozdĺž hranice s Irakom, konštatuje agentúra AP. Turecké stíhačky v nedeľu zasiahli kurdské ciele v dvoch cezhraničných náletoch na severe Irakum.

Anders Fogh Rasmussen
Foto: TASR/AP

Rasmussen tvrdí, že NATO je pripravené brániť Turecko pred Sýriou


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen dnes na stretnutí minsitrov obrany NATO v Bruseli uviedol, že aliancia má v prípade potreby plán na obranu Turecka pred útokmi zvonku.

"Máme všetky potrebné plány na ochranu a obranu Turecka, ak by to bolo potrebné," uviedol Rasmussen počas stretnutia s novinármi.

Potvrrdenie o pripravenosti aliancie na ochranu Turecka dnes naznančil aj americký veľvyslanec pri NATO Ivo Daalder.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
Foto: TASR/AP

Pan Ki-mun žiada sýrskeho prezidenta Asada, aby vyhlásil pokoj zbraní


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby jednostranne vyhlásil pokoj zbraní, informovala agentúra DPA.

Utrpenie v Sýrii sa stalo neúnosným, povedal Pan Ki-mun po stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Paríži. Na Asadových odporcov nalieha, aby prijali výzvu na zastavenie bojov, ak k nej režim pristúpi.

Podľa ľudskoprávnych skupín len v priebehu uplynulého mesiaca v Sýrii v dôsledku ozbrojeného povstania zahynulo 4727 ľudí. Celkovo si konflikt, ktorý krajinu sužuje už poldruha roka, podľa ich odhadov vyžiadal približne 32.000 obetí. Snahy medzinárodného spoločenstva na čele s bezpečnostnou radou OSN o upokojenie či vyriešenie konfliktu boli doteraz bezúspešné.