Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová súhlasí s rozhýbaním prístupových rokovaní EÚ s Tureckom

Angela Merkelová Foto: TASR/AP Photo

Hlavným dôvodom zablokovaných rozhovorov je spor s Tureckom o rozdelený Cyprus.

Kahramanmaraş 24. februára (TASR) - V zablokovaných prístupových rokovaniach Európskej únie s Tureckom by mohol nastať pohyb. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, známa svojím skeptickým postojom k členstvu Turecka v EÚ, chce podľa agentúry DPA na pondelňajšom stretnutí s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare navrhnúť otvorenie ďalšej z celkového počtu 35 kapitol. Zatiaľ sa otvorilo len 13 kapitol, uzatvorená bola jediná - veda.


"Myslím si, že pred nami sú ešte dlhé rokovania. Aj keď som skeptická, súhlasila som, aby prístupové rokovania pokračovali. (...) Som za to, aby sme v týchto rokovaniach otvorili novú kapitolu a pohli sa o kúsok dopredu," povedala Merkelová vo svojom pravidelnom videoposolstve, zverejnenom v sobotu.

Hlavným dôvodom zablokovaných rozhovorov je spor s Tureckom o rozdelený Cyprus. Agentúra DPA s odvolaním sa na informácie z vládnych zdrojov dnes napísala, že otvoriť by sa mohla kapitola o regionálnej, hospodárskej a menovej politike. Proti sú však politici z Kresťanskosociálnej únie (CSU), sesterskej strany Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Za rozhýbanie rokovaní EÚ s Ankarou, ktoré sa začali pred ôsmimi rokmi, je aj nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle zo Slobodnej demokratickej strany (FDP). "Ak nebudeme opatrní, príde okamih, že Európa bude mať väčší záujem o Turecko ako Turecko o Európu," varoval v denníku Passauer Neue Presse. Otázku členstva Turecka v EÚ však netreba riešiť teraz, ale na konci procesu.

Pred pondelňajšími politickými rokovaniami dnes Merkelová navštívila juhoturecké mesto Kahramanmaraş, kde je rozmiestnených 300 nemeckých vojakov. Sú súčasťou 1000-členného nemecko-kolandsko-amerického kontingentu, obsluhujúceho šesť pozemných batérií obranného systému Patriot, ktorý má Turecko chrániť pred útokmi zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou.